اگر تاکنون برای انجام خدمات بهداشتی و درمانی مربوط به دهان و دندان به دندانپزشکی مراجعه کرده باشید، احتمالا میدانید میخواهیم راجع به چه چیزی صحبت کنیم. لوله مزاحم مکنده! این لوله در طول زمانی که دندانپزشک روی دهان و دندان شما کار میکند، باید داخل دهانتان باشد. اگر می خواهید بدانید ساکشن دندانپزشکی به چه منظور استفاده میشود تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
ساکشن یونیت دندانپزشکی
ساکشن جراحی دندانپزشکی ، دستگاهی ضروری در کلینیک های دندانپزشکی است که لوله آن درون دهان بیمار قرار گرفته و در انجام امور مرتبط با دهان و دندان، به دندانپزشک کمک میکند. در کل 3 نوع ساکشن در دندانپزشکی ها مورد استفاده است:
- ساکشن آبی دندانپزشکی
- ساکشن هوایی دندانپزشکی
- ساکشن برقی
در مورد ساکشن آبی باید بگویبم که مایعات و بزاق تجمع یافته در دهان بیمار را تخلیه میکند تا پزشک راحت تر اعمال مربوطه را انجام دهد. ساکشن هوایی نیز توسط دستیار دندانپزشک درون دهان مراجعه کننده نگه داشته شده و ذرات حاصل از مواد یا دندان فرد را جمع آوری میکند. ساکشن برقی هم نوع جدید ساکشن دندانپزشکی محسوب میشود و از لحاظ مصرف برق، قدرت مکش و دارا بودن امکاناتی همچون فیوز و سنسور محافظتی، فیلنر آنتی باکتریال، کلید تخلیه و… نسبت به انوع دیگر ساکشن، کارایی بیشتری دارد.
ساکشن مرکزی یا پرتابل؟
در نوعی دیگر از تقسیم بندی ساکشن ها، با ساکشن مرکزی و پرتابل مواجه می شویم. ساکشن مرکزی برای جراحی های سنگین مورد استفاده قرار میگیرد و کارایی بالای آن انجام جراحی را به بهترین شکل تضمین میکند. ساکشن پرتابل نیز میتواند در برخی جراحی های دندانپزشکی استفاده شود. این نوع دستگاه مکنده، قابل حمل و جابه جایی است و عموما در هر مطب دندانپزشکی موجود است.
علت استفاده از ساکشن در دندانپزشکی
اما علت استفاده از این دستگاه چیست؟ چرا باید لوله مکنده را زمان زیادی در دهانمان تحمل کنیم؟! برخی از علل استفاده از این لوله به شرح ذیل است:
- ماده بی حسی که پزشک تزریق میکند، تلخ و اذیت کننده است. از طرفی امکان دارد در فرد باعث ایجاد حالت تهوع شود؛ بنابراین برای اذیت نشدن بیمار و راحتی بیشتر وی، با استفاده از این لوله، مایعات تجمع یافته در دهان فرد را خارج میکنند.
- مایعات، بزاق دهان، ذرات دندان، ذرات مواد مورد استفاده در ترمیم و… باید برای راحتی بیشتر پزشک معالج، تخلیه شوند که لوله مکنده این کار را انجام می دهد.
- در برخی از مراحل انجام خدمات، دهان فرد باید کاملا خشک باشد تا پزشک با کیفیت بیشتری کار خود را انجام داده و بیمار نیز از روند درمان خود راضی باشد.
- دندان، لثه و به طور کلی هر بخشی که پزشک درحال معالجه و ترمیم آن است، ممکن است دچار خونریزی شود، برای جلوگیری از تجمع خون در دهان، استفاده از ساکشن کاربرد دارد.
- مته ای که برای خنک نگه داشتن دندان، استفاده میشود، مقداری آب به دهان فرد اسپری میکند که لوله ساکشن کمک میکند این آب، تجمع نیافته و مزاحمتی برای پزشک ایجاد نکند.
برخی از بهترین ساکشن های دندانپزشکی
ساکشن 4U و ساکشن STS جزو بهترین نمونه های ساکشن دندانپزشکی به شمار می روند. به برخی از ویژگی های این دو نوع ساکشن اشاره میکنیم:
ساکشن 4U
- قدرت مکش بالایی دارد(11 لیتر دردقیقه).
- صدای بسیار کمی تولید میکند(حجم صدا: 57db).
- دارای سیستم تخلیه مستقیم است.
- حجم دستگاه(mm) 500*200*500(طول*عرض*ارتفاع) میباشد.
- دارای قابلیت تنظیم میزان مکش است.
- قابلیت استفاده بدون وقفه دارد.
- قدرت موتور آن 170 وات می باشد.
- به فیلتر آنتی باکتریال مجهز است.
- ساخت کشورایران میباشد.
- دارای استاندارد های CE اروپا و ISO است.
ساکشن STS
- قدرت مکش بالایی دارد(حدود 10 لیتر در دقیقه).
- صدای کمی تولید میکند(حجم صدا 57db:).
- دارای سیستم تخلیه مستقیم است.
- حجم دستگاه مناسب بوده و مکان زیادی اشغال نمیکند.
- دارای قابلیت تنظیم میزان مکش است.
- قدرت موتور آن 170 وات می باشد.
- به فیلتر آمالگان و آنتی باکتریال مجهز شده است.
- ساخت ایران است.
- استاندارد CE اروپا و ISO را داراست.
سخن آخر
با توجه به موارد ذکر شده، نیاز به دستگاه ساکشن در هر مطب دندانپزشکی به وضوح احساس می شود. کارایی این دستگاه به گونه ای است که هم پزشک و هم بیمار با وجود آن احساس راحتی بیشتر خواهند داشت.تنوع نوع و قیمت دستگاه ساکشن، بسیار زیاد بوده و اگر قصد خرید ساکشن دندانپزشکی دارید، لازم است پس از بررسی شرایط و ویژگی های هر مدل، به مقایسه قیمت ها بپردازید. سعی کنید در حد توانتان این دستگاه را تهیه نموده و مطبتان را به آن مجهز نمایید.